Wintertijm Bio
Wintertijm Bio zaait u in maart of april in een zaaibak zaaien of april-juni buiten op een zaaibed. In 1 gram zaden zitten ongeveer 3200 stuks Wintertijm zaadjes. Eén keer verspenen en vervolgens uitplanten. Wordt gebruikt voor tijmsiroop en thee. In de keuken populair bij vleesgerechten, sauzen en in een bouquet garni. De wetenschappelijke naam is Thymus vulgaris, deze past in elke tuin op een zonnige, warme droge plek.
Bouquet garni ?
Een bouquet garni is een bosje van diverse kruiden dat wordt meegetrokken in de bouillon en andere gerechten. In Nederland noemt men dit gewoonlijk een kruidenbuiltje en in Vlaanderen een kruidentuiltje. De kruiden worden samengebonden in een bosje of worden in een katoenen zakje gestopt en meegekookt met gerechten als bouillon, maaltijdsoepen, éénpansmaaltijden of smoorgerechten. Vóór het opdienen wordt het bouquet garni uit de pan verwijderd.
Klassiek bouquet garni
Een klassiek bouquet garni bestaat uit peterselie, tijm en laurier. Afhankelijk van het gerecht worden ook kruiden als salie, rozemarijn, selderij, dragon, bonenkruid, basilicum, koriander, majoraan en kervel gebruikt. Daarnaast behoren tot de mogelijkheden het groen van de prei, knoflook, wortel en citroenschil. De kleine pimpernel, in België en Nederland minder gangbaar dan in Engeland en Duitsland, wordt soms ook in het bouquet verwerkt.
Productkenmerken
Een meerjarig kruid.
Tijm is onmisbaar in de kruidentuin.
Een gelief kruid met tal van toepassingen in de keuken.
Hoe groeit Wintertijm BIO?
Wintertijm wordt ook wel Keukentijm genoemd. Thymus vulgaris, komt uit de Maquis van het Middellandse-Zeegebied. Keukenkruid, bijenplant, eventueel in de border. De Thymus vulgaris is een struikje van 15 à 30 cm, waarvan de blaadjes al bij de minste of geringste aanraking sterk geuren. De kort behaarde twijgjes dragen ronde blaadjes van ± 1 cm groot. De randen zijn ingerold en aan de onderzijde zijn de blaadjes enigszins viltig. De lichtlila, soms bijna witte lipbloemen bevinden zich in korte schijnharen. Bloeitijd (mei-)juni-juli.
Waar gebruik ik keukentijm voor?
Tijm kennen we natuurlijk allemaal als kruid dat met name erg geliefd is in de mediterrane keuken. Keukentijm heeft een bolvormige groeiwijze, waar andere vaak kruipend of spreidend zijn. Het is een houtige of alleen aan de basis verhoutende plant, met meestal sterk geurende blaadjes. De tegenoverstaande blaadjes zijn steeds zeer klein van stuk en eivormig of ovaal. Vaak blijven de blaadjes ’s winters aan de plant zitten, zodat je er het hele jaar plezier van hebt. Het zijn zomerbloeiers met zeer kleine bloemetjes die vaak lila van kleur zijn. Naast keukentijm zijn er meer soorten tijm bijvoorbeeld citroentijm of kruiptijm.
Trekt tijm bijen aan?
Tijm komt uit de gematigde en warme delen van Europa. De bloemen van tijmsoorten bevatten nectar met een extreem hoog suikergehalte (76-78%), vandaar dat bijen er veel in de buurt vertoeven. Ze hoeven maar weinig vocht te onttrekken om er honing van te maken (suikergehalte 80-82%). Weinig werk en een hoge opbrengst dus. Tijmhoning vind je onder andere in Griekenland.
Hoe verzorg ik mijn thymus vulgaris?
De meeste soorten groeien van nature op arme grond en droge, zonnige plaatsen; ze groeien ook goed in voedselarme grond. De plantjes kunnen ’s winters invriezen. In april terugsnoeien.
Verpakking
De verpakking is Bio-Based. Het bestaat uit restmateriaal van tomatenplanten en gerecycled FSC papier.
Skal
Skal ziet erop toe dat het produceren of verhandelen van biologische producten voldoet aan de biologische EU verordening.