Palmkool Bio
Palmkool Bio Nero di Toscane is een oergroente groeit als een palm omhoog en kan goed tegen de kou. Palmkool is een oude groente, bekend van o.a. de Toscaanse ‘ribollita’, maar ook van de Portugese koolsoep ‘caldo verde’. Een leuk alternatief voor Boerenkool. Voorzaaien van half april tot eind juli, uitplanten zodra de plantjes groot genoeg zijn. De oogst is vanaf september. De wetenschappelijke naam is Brassica oleracea ‘Palmifolia’. De Palmkool Bio Nero di Toscane kan wel 150 cm. hoog worden. Deze plant is ook prima te gebruiken in gewone sierborders.
Productkenmerken
 De voorouder van onze boerenkool.
 Blad is smal en gelijkmatig verdeeld.
 Lekker mals en sierlijk.
Palmkool Bio
Palmkool is een tweejarig, winterhard, eeuwenoud bladgewas dat op alle grondsoorten geteeld kan worden en een typische wintergroente is. Hij wordt palmkool genoemd omdat de smalle kroezende bladeren als bij een palmboom van de stengel afgroeien.
Standplaats en verzorging
Bijna alle koolsoorten zijn veelvraten en houden van veel voeding. Palmkool kan, net als boerenkool en bladkool, met wat minder voeding ook nog een goede oogst geven. Na de basisbemesting van stalmest en/of mestcompost in de winter of het vroege voorjaar geef je een week of 2 voor het planten een ruime hoeveelheid MestBest of Wormenmest in de moestuin.
Vogels
Zoals bij alle koolsoorten zijn jonge zaailingen erg gewild bij vogels; bescherm de jonge zaailingen door middel van een bouwwerkje en een niet te grofmazig net om te zorgen dat je zaailingen niet tot op de nerf worden opgevreten. Als de planten eenmaal een centimeter of 40-45 groot zijn kan het bouwwerk/net weg, dan is ze blijkbaar niet smakelijk genoeg meer voor vogels. Maar vertrouw er niet zo maar op, houd de jonge planten goed in de gaten. Zelfs in sommige jaren zien we nog wel dat (blijkbaar bij gebrek aan voedsel of lekkerder soorten) toch ook volwassen koolplanten nog worden opgevreten. De oplossing is simpel: zodra je ziet dat de koolplanten worden opgevreten gaat het gaaswerk terug over de planten.
Verpakking
De verpakking is Bio-Based. Het bestaat uit restmateriaal van tomatenplanten en gerecycled FSC papier.
Skal
Skal ziet erop toe dat het produceren of verhandelen van biologische producten voldoet aan de biologische EU verordening.
U vindt al onze biologische zaden hier>>
Recept met Palmkool Bio
Zin in een verrassende stamppot? In plaats van een worstje kun je natuurlijk ook kiezen voor suddervlees of verschillende paddenstoelen voor als je op de vegetarische toer wilt gaan.
1. Schil de aardappels en snijd ze in flinke stukken. Haal de stelen/nerf uit de palmkool en snijd deze fijn.
2. Doe de aardappels in een pan met een laagje van 4 cm water erin. Breng aan de kook en leg de kool erop. Je kunt de worst hierop meewarmen of in een andere pan met water (tegen de kook aan) 15 minuten laten wellen.
3. Verwarm de melk in een pannetje. Na ca. 20 minuten zijn de aardappels en de kool gaar. Controleer dit door er met een vork in te prikken. Giet het geheel af en stamp alles door elkaar terwijl je de melk en boter toevoegt. Serveer de rookworst op de stampot.
Ingrediënten
Voor 4 personen
- 1 kg aardappelen (Eigenheimers)
- 400 g palmkool (cavolo nero)
- 30 g roomboter
- 150 ml melk
- 1 rookworst (van 250 g) of alternatief.