Komkommerkruid Bio
Komkommerkruid Bio (Borage of Bernagie). De wetenschappelijke naam is Borago officinalis. Officinalis betekent geneeskrachtig. Alle planten met de naam officinalis in de naam zijn geneeskrachtig. Het extract van de zaden wordt gebruikt in de natuurgeneeskunde.
Zaaien
Vanaf maart tot september rechtstreeks buiten op regeltjes ruim zaaien of uitdunnen op 30 cm. De verse jonge blaadjes kunnen rauw worden verwerkt in salades. De bloemen zijn ware insectenmagneten maar smaken ook heerlijk als garnering van salades en desserts. Vanaf mei tot en met oktober kunt u genieten van het komkommerkruid in uw salades.
Productkenmerken van Komkommerkruid Bio
 Vers blad is geschikt voor in salades
 De mooie blauwe bloemen zijn geschikt voor garnering
 Makkelijk te zaaien
Toepassingen
De soortaanduiding officinalis geeft aan dat aan de plant geneeskundige werking werd toegeschreven. Reeds bij de Grieken stond de plant om zijn opbeurende werking bekend. In de tweede eeuw na Christus werd een mengsel van bernagie en honing gebruikt ter verlichting bij hoesten. Een aftreksel van de bladeren en stengels werd gebruikt om de diurese en het zweten te bevorderen. Ander traditioneel gebruik is de toepassing bij reuma, verkoudheid en bronchitis.
Versterking van de bijnieren
De plant wordt toegepast ter versterking van de bijnieren en tegen mentale uitputting en depressie. Verder zou het de maag en darmen ondersteunen bij infectie en vergiftiging. De zaden worden ingezet bij prikkelbaredarmsyndroom en bij onregelmatige menstruatie. De zaadolie vindt uitwendig toepassing bij seborroïsch en atopisch eczeem en inwendig bij premenstrueel syndroom en ter preventie van hart- en vaatziekten.
Hoog gehalte Vitamine C in Komkommerkruid Bio
Komkommerkruid bevat een hoog gehalte aan vitamine C (38 mg/100 gram), zink, magnesium, vitamine B6 en biotine. De bloemen zijn rijk aan choline, glucose, fructose, aminozuren en tanninen. De zaden bevatten vooral proteïnen (20,9%) en een olie (38,3%) die rijk is aan gammalinoleenzuur (GLA). Als een van de voornaamste natuurlijke bronnen van GLA heeft borageolie een hoge vlucht genomen in de voedingssupplementenindustrie.
Komkommerkruid Bio in ons voedsel?
Als voedsel wordt de plant vooral in het Middellandse Zeegebied gewaardeerd als onderdeel van salades en andere zomerse gerechten. Ze heeft een komkommerachtige smaak, de naam komkommerkruid heeft ze hieraan te danken. Behalve de bloemen worden ook de jonge blaadjes als sla of als spinazie gegeten. Ten slotte kunnen de bloemen gebruikt worden om azijn blauw te kleuren. In India wordt een siroop gemaakt van de plant, die in de zomer als verfrissing wordt verkocht
Meer biologische zaden vindt u hier>>
Verpakking
De verpakking is Bio-Based. Het bestaat uit restmateriaal van tomatenplanten en gerecycled FSC papier.
Skal
Skal ziet erop toe dat het produceren of verhandelen van biologische producten voldoet aan de biologische EU verordening.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.