Groenbemester Blauwe Lupine
Groenbemester Blauwe Lupine is een snelgroeiende eenjarige vlinderbloemige en wortelt diep. Veel gebruikt om het stikstof gehalte in de grond te verhogen. Hoogte ongeveer 80 cm. Planten zijn zeer vorst gevoelig.
Wanneer zaai je groenbemester Blauwe Lupine?
- Zaaitijd april tot en met augustus.
- 100 gram is voldoende zaad voor 10 m2.
- Hoogte ca. 80 cm.
- Lupine kan gezaaid worden vanaf begin april tot half augustus.
- Regelafstand is 35 cm.
Blauwe bonenplant
Blauwe lupine (Lupinus angustifolius), ook wel bekend als blauwe bonenplant, wordt vaak gebruikt als groenbemester om verschillende redenen.
Voordelen om deze plant als groenbemester in te zetten
- Stikstofbinding: Lupines behoren tot de familie van vlinderbloemigen, die in staat zijn stikstof uit de lucht te binden met behulp van bacteriën in hun wortelknobbeltjes. Deze stikstof wordt vervolgens beschikbaar gesteld aan de bodem wanneer de plant wordt afgebroken. Dit verhoogt de beschikbaarheid van stikstof voor andere gewassen die na de lupine worden geteeld, wat kan leiden tot een verbeterde bodemvruchtbaarheid.
- Bodemverbetering: Het diepe wortelstelsel van blauwe lupine dringt diep in de bodem door en helpt bij het verbeteren van de bodemstructuur. Dit kan de bodem losser maken, de waterdoorlatendheid vergroten en de beluchting van de bodem verbeteren.
- Ongkruidonderdrukking: Een goed gegroeide lupine kan het bodemoppervlak bedekken en zo onkruid onderdrukken. Dit kan de concurrentie met ongewenste planten verminderen en de noodzaak van chemische onkruidbestrijding verminderen.
- Erosiepreventie: De wortels van blauwe lupine helpen de bodem op zijn plaats te houden en verminderen het risico op bodemerosie, vooral op hellingen of in gebieden met weinig begroeiing.
- Biodiversiteit: Het gebruik van blauwe lupine als groenbemester kan bijdragen aan de biodiversiteit in agrarische systemen. Het trekt bijen en andere bestuivers aan, wat gunstig is voor de bestuiving van nabijgelegen gewassen.
- Rotatiegewas: Het verbouwen van blauwe lupine als groenbemester kan ook dienen als onderdeel van een gewasrotatiesysteem. Door gewassen af te wisselen, kunnen ziekten en plagen die specifiek zijn voor bepaalde gewassen worden verminderd.
Tip
Het is echter belangrijk op te merken dat de keuze voor een groenbemestingsgewas afhankelijk is van de specifieke bodemomstandigheden, klimaat, gewasrotatie en agronomische doelstellingen van een bepaald landbouwsysteem. Blauwe lupine kan een goede keuze zijn in sommige situaties, maar er zijn ook andere groenbemestingsgewassen waaruit men kan kiezen, afhankelijk van de specifieke behoeften van het landbouwbedrijf.
Andere groenbemesters vindt u hier –>>
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.