Bladkoriander Bio
Bladkoriander Bio kan je vanaf April (binnen of onder glas)-juni op regels zaaien. Niet te dicht zaaien en anders iets uitdunnen. Ook kan je deze Koriander in een pot zaaien. De plant groeit vrij traag en je kan vanaf augustus t.m. oktober oogsten.
Gebruik
Als vers blad zeer geschikt voor salades en oosterse gerechten. Het blad past goed bij paling, brood, lamsvlees, pasteien en kerstgebak.
Productkenmerken
 Is een eenjarig cultuurgewas.
 Van dit kruid wordt zowel zaad en blad gebruikt.
 De planten bloeien met prachtige witte bloemschermen.
Korianderblad
Als je Korianderblad vers plukt en het dan droogt, dan kan je het later gewoon gebruiken. Korianderblad kun je toepassen in gehaktschotels, visgerechten, stoofpotten en soepen. Het leent zich ook uitstekend als garnering voor je gerechten. De smaak van korianderblad lijkt op die van peterselie, maar koriander is veel intensiever dan peterselie en heeft een beetje een citroenachtige nasmaak. Als je de smaak van koriander blad te heftig vindt, moet je korianderzaad proberen. De smaak hiervan is veel milder. Korianderblad kun je het beste vers gebruiken maar is beperkt houdbaar. Het gedroogde koriander blad is handig om in je kruidenkast te bewaren als je het een keer nodig hebt.
Bladkoriander Bio omschrijving
Koriander is een van de oudste keukenkruiden dat door de mens wordt gebruikt. In Egyptische piramides vinden we sporen terug van het kruid. De Romeinen op hun beurt, gebruikten koriander gemengd in azijn om hun vlees in te strijken wat bederf voorkwam. Onderzoeken tonen inderdaad aan dat de plant schimmelwerend en bacteriedodend werkt. Het plantje is uit het Midden-Oosten door de Romeinen meegebracht naar onze streken.
Schermbloemige familie
Koriander is familie van de schermbloemige en het wordt ongeveer 60 cm hoog. Het is een éénjarig kruid, met witte tot roze bloemschermen, deze laatste geven het zaad. Het blad doet denken aan kleine selderijblaadjes. De zaadjes zijn ongeveer even groot als peperbolletjes waar ze dan ook op lijken.
Gebruik in de keuken
De zaden worden ook gebruikt in de keuken. Deze geven een aangename aromatische smaak aan gerechten. Het blad wordt gebruikt in stoofschotels, kipgerechten, salades en sauzen. Vooral in de Oosterse en Zuid-Amerikaanse keuken maakt men er gretig gebruik van. Men dient het blad steeds vers te gebruiken want éénmaal gedroogd, verliest het zijn aroma. Invriezen kan, maar gaat ten koste van de mooie groene kleur. De zaden hebben een licht pikant, anijsachtig aroma. Ook gemalen is koriander een belangrijk ingrediënt van het curiemengsel ‘garammasala’ dat we terugvinden in de Indische keuken.
Geneeskrachtig
De geneeskrachtige werking van koriander bevordert de eetlust en is op vele manieren nuttig voor onze spijsvertering. Het voorkomt een opgeblazen gevoel en vermindert branderigheid van de maag. Het werkt ook vochtafdrijvend. Bij verkoudheid, griep of in eenperiode van stress kan koriander verlichtend werken. De geplette zaadjes werkenals kompres goed in op pijnlijke gewrichten en zijn ook een hulpmiddel bij aambeien.
Laten groeien voor het blad? of voor de zaadjes?
Koriander verkiest een zonnig plaatsje en groeit het best in licht kalkhoudende, humusrijke en goed doorlaatbare grond met organische bemesting. Zoals Mest Best en of de plantaardige voedingskorrel, ook wordt de bodem wel verbetert met wormenmest. Het plantje groeit het best in volle grond, wat vooral noodzakelijk is, als het kruid wordt opgekweekt voor het oogsten van de zaadjes. In potten kweken we het plantje enkel voor het blad.
Binnen zaaien kan ook
Vanaf half april kan men koriander in huis of in de serre zaaien. Het duurt wel 14 dagen voor het zaad kiemt. Het plantje kan uitgeplant worden in volle grond vanaf mei op een afstand van 30 cm. Men kan ook ter plaatse zaaien in volle grond, wel op een zonnige beschutte plaats. De rijafstand is 30 cm, maar kan worden uitgedund op 20 Ã 25 cm. Tot de kieming moet de grond vochtig blijven. De zaadjes worden geoogst wanneer ze lichtbruin verkleuren. Bewaren kan het beste in een glazen bokaal met deksel.
Gebruik
Vers blad voor salades en oosterse gerechten. De zaden bij paling, brood, lamsvlees, pasteien.
Verpakking
De verpakking is Bio-Based. Het bestaat uit restmateriaal van tomatenplanten en gerecycled FSC papier.
Skal
Skal ziet erop toe dat het produceren of verhandelen van biologische producten voldoet aan de biologische EU verordening.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.