Schepje, opvangbakje
Het Schepje, opvangbakje wordt gebrukt bij het fermenetren van keukenresten in een Bokashi emmer.
Schepje
Het maatschepje gebruik je om de Bokashi starter af te meten en in de Bokashi-emmer te doen. Je hebt per laagje keukenresten maar 10 ml. Bokashi starter nodig. Veel mensen doen veel te veel Bokashi starter in de emmer. Dat is echt niet nodig. Als je in 1 keer 5 cm. aangestampte keukenresten in de emmer doet dan volstaat een half maatschepje.
Opvangbakje
Het opvangbakje is bedoeld om vrijkomend vocht uit de Bokashi-emmer op te vangen. Zet hierbij het opvangbakje onder het kraantje en draai het kraantje open. Het vrijkomend vocht kan je gebruiken in de tuin, bij je kamer planten of giet het in de gootsteen. Als jet het in de tuin gebruikt of bij de kamerplanten dan verdun je het vocht met water. 1 deel vocht met 100 delen water. Dan giet je het over de hele tuin. Dat kan met een gieter maar beter is met een drukspuit. Als je het door de gootsteen spoelt dan zullen de Micro-organismen uw afvoer schoonmaken. Erg handig dus.
Regelmatig aftappen!
Tap het vocht regelmatig af. Het is zonde om het in de emmer te laten zitten. Bovendien bederft het snel en dan gaat het erg stinken. Je kan ook het kraantje open laten staan en het bakje eronder zetten, dan weet je altijd of er vocht vrij is gekomen.
Tip
Er komt niet altijd vocht vrij en de éne keer zal het meer zijn als een andere keer. Daarom kijk regelmatig of zet het kraantje open met het bakje eronder. Altijd de emmer iets naar voren houden. Dan komt ook het laatste vocht uit de emmer. De bodem van veel Bokashi-emmers is namelijk vlak, Hierdoor blijft er nog wel eens vocht in de emmer achter en dat kan dan dus gaan bederven en gaan stinken en dat zou dan erg zonde zijn.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.