Deksel Bokashi emmer
Alle onderdelen van de Bokashi emmer zijn los verkrijgbaar. Zo kunt u het handvat, de zeef, het kraantje, de stamper, het maatschepje en de deksel die past op de Bokashi emmer los bestellen.
Deze deksel past op de deksel van de “oude” Bokashi-emmers met de groene of het oranje deksel.
Wat is Bokashi?
Bokashi is het Japanse woord voor “goed gefermenteerd organisch materiaal”. Etensresten zoals schillen, stronkjes en kliekjes, maar ook tuinresten en mest met stro zijn organische materialen die gefermenteerd kunnen worden. Alles kan gebruikt worden, als het maar vers is.
De Nieuwe Bokashi emmers en losse onderdelen van de oude en de nieuwe emmers zijn gewoon hier te bestellen.
Fermenteren
Fermenteren ken je vast van zuurkool. Verse witte kool wordt met onder meer melkzuurbacteriën in zuurstofloze omstandigheid bewaard. Witte kool wordt hierdoor gefermenteerde witte kool. Bij fermentatie zorgen bacteriën, schimmels of gisten voor het omzetten van stoffen in een product, waardoor de zuurgraad, smaak, geur of uiterlijk verandert. Fermentatie is een conserveringstechniek waarbij voedingsstoffen en energie worden behouden.
De micro-organismen die verantwoordelijk zijn voor het fermentatieproces scheiden nuttige stofwisselingsproducten uit, zoals antioxidanten, vitamines, enzymen, natuurlijke antibiotica en groeihormonen. Deze stoffen zijn niet alleen waardevol voor ons eigen lichaam, maar ook voor planten. Net als zuurkool heeft Bokashi een hogere voedingswaarde dan niet gefermenteerde organische materialen.
Traditioneel gebruikt men in Japan Bokashi om de microbiële diversiteit in de bodem te verhogen en planten te voorzien van bio-actieve voedingsstoffen, zoals natuurlijke antibiotica en groeihormonen, vitamines en aminozuren. Planten krijgen zo meer essentiële energie en een grotere weerbaarheid tegen schadelijke bacteriën en schimmels.
Waarde van Bokashi
In tegenstelling tot gewone compost blijft in Bokashi koolstof (CO2) en energie bewaard. Bokashi zorgt voor een goede voeding voor het bodemleven. Bovendien heeft het een ontgiftende werking op de bodem. Het zorgt voor een beter leefmilieu voor micro-organismen en een snellere beschikbaarheid van de opneembare voedingsstoffen voor de planten. De Effectieve Micro-organismen die in de Bokashi aanwezig zijn, zorgen voor de productie van allerlei belangrijke bio-actieve stoffen, zoals enzymen, natuurlijke antibiotica en groeihormonen, vitamines en anti-oxidanten. Ze zorgen voor een ziektewerende bodem en een grotere microbiële diversiteit en activiteit.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.