Water Kefir Starter Bio
Hoe maak je waterkefir?
Water Kefir Starter Bio maken is eenvoudig met deze kefirstarter. Het resultaat is een bruisende, verfrissende drank die volledig vrij is van zuivel.
Wat heb je nodig:
– 1 sachet waterkefirstarter bio ferment
– 1 liter water op kamertemperatuur
– 2 eetlepels rietsuiker (gebruik geen kokossuiker, ahornsiroop of honing, omdat deze de groei van kefirbacteriën kunnen remmen)
– 2 gedroogde vijgen (bij voorkeur biologisch)
– 1 weckpot of glazen pot afgedekt met filterpapier en een elastiek
– 1 lepel van plastic, hout of roestvrij staal
Voor de eerste keer waterkefir maken:
1. Los 2 eetlepels suiker op in 1 liter water op kamertemperatuur in een grote weckpot. Zorg ervoor dat de pot niet helemaal vol is, want het volume kan toenemen tijdens het fermentatieproces.
2. Voeg 1 sachet waterkefirstarter toe en roer voorzichtig tot het poeder volledig is opgelost.
3. Voeg 2 gedroogde vijgen toe aan het mengsel.
4. Sluit de weckpot of bedek de glazen pot met een koffiefilter, en zet dit vast met een elastiek. Laat de pot 24 tot 48 uur op kamertemperatuur staan om te fermenteren.
5. Na 24-48 uur is de waterkefir klaar om te drinken. Je kunt het direct consumeren of tot 2 weken bewaren in een afgesloten pot in de koelkast. Bewaar 200 ml waterkefir om opnieuw een pot te maken.
Nogmaals waterkefir maken:
1. Los 2 eetlepels suiker op in 1 liter water op kamertemperatuur in een grote weckpot.
2. Voeg 200 ml van de eerder gemaakte waterkefir toe en roer goed door. Voor de beste resultaten gebruik je waterkefir die niet langer dan 2 dagen in de koelkast is bewaard.
3. Voeg 2 gedroogde vijgen toe.
4. Sluit de pot of bedek deze met een koffiefilter en elastiek. Laat 24-48 uur staan om te fermenteren.
5. De waterkefir is klaar wanneer het de gewenste smaak heeft. Bewaar opnieuw 200 ml om een nieuwe batch te maken.
Hoe weet je of de waterkefir klaar is?
Afhankelijk van de kamertemperatuur kan de waterkefir na 24 tot 48 uur klaar zijn. Proef om te bepalen of het naar wens is: sommigen geven de voorkeur aan een zoetere smaak na 24 uur, terwijl anderen de scherpere smaak van 48 uur fermentatie prefereren.
In warmere omstandigheden kan de kefir zelfs al na 12 uur klaar zijn. Controleer regelmatig en zet de kefir in de koelkast zodra het naar smaak is.
Tip: Open de weckpot voorzichtig, want tijdens de fermentatie ontstaat koolzuur, wat kan leiden tot schuimen wanneer je de pot opent.
Wat is waterkefir?
Waterkefir is een traditionele, bruisende drank die wordt gefermenteerd op waterbasis. Het kan worden bereid met water, vruchtensap of kokoswater. Oorspronkelijk stond waterkefir bekend als “tibicos” bij de Amerikaanse Indianen, die het maakten van de vijgcactus. Tegenwoordig wordt waterkefir nog steeds op de traditionele manier gebrouwen in landen zoals Mexico, Ecuador en Brazilië, waar het wordt gemaakt met water, suiker, citroen en vijgen. Een populaire variant in deze regio’s is *kefir d’uva*, waarbij de kefirculturen worden toegevoegd aan druivensap om een bruisende, licht-alcoholische drank te creëren die doet denken aan champagne.
In tegenstelling tot melkkefir, dat lactose nodig heeft, leven de waterkefirculturen op suiker, waardoor waterkefir volledig zuivel- en glutenvrij is en ideaal voor mensen die zuivel willen vermijden.
Alcohol in Waterkefir
Tijdens het fermentatieproces van waterkefir ontstaat er een kleine hoeveelheid alcohol. Dit kan worden verminderd door de fermentatieduur te verkorten of door de weckpot tijdens het fermenteren open te laten staan, zodat de alcohol kan ontsnappen.
Het toevoegen van gedroogde vruchten zoals vijgen, abrikozen of rozijnen helpt het fermentatieproces, omdat deze vruchten de kefirculturen voeden en extra smaak toevoegen aan de drank.
Soorten Waterkefir Starterculturen
Voor het maken van waterkefir heb je een startercultuur nodig, die verkrijgbaar is in twee vormen: waterkefirkorrels en een waterkefirstarter op poederbasis.
Waterkefirkorrels
Waterkefirkorrels, ook wel kristallen genoemd vanwege hun heldere uiterlijk, zijn kleine kolonies van bacteriën en gisten. Ze kunnen zich onbeperkt vermenigvuldigen, maar hebben regelmatig verzorging nodig om gezond te blijven. Na elke batch waterkefir moeten de korrels direct weer worden gevoed, wat betekent dat je continu nieuwe kefir moet maken om de korrels in leven te houden.
Waterkefirstarter op poederbasis
Voor wie minder tijd heeft of niet dagelijks voor de korrels wil zorgen, biedt de waterkefirstarter op poederbasis een handig alternatief. Hoewel deze starterculturen zich niet onbeperkt vermenigvuldigen zoals de korrels, kunnen ze eenvoudig in de koelkast worden bewaard en gebruikt wanneer nodig. Elke sachet van de poederstarter kan minimaal 8 keer opnieuw worden gebruikt, goed voor in totaal 9 liter waterkefir. Een volledig pakket kan dus ongeveer 45 liter waterkefir opleveren. Deze poederstarter is gebruiksvriendelijk en vereist geen speciale zorg, in tegenstelling tot de korrels.
Op dit moment verkopen wij via onze website uitsluitend waterkefirstarters op poederbasis. Lees meer over het maken van waterkefir met deze handige startercultuur.
Suiker in Waterkefir
Voor het produceren van waterkefir hebben de waterkefirbacteriën een voedingsbron nodig om zich te vermenigvuldigen en de gefermenteerde drank te vormen. Terwijl de bacteriën in melkkefir zich voeden met melksuiker (lactose), moet bij waterkefir een externe voedingsbron worden toegevoegd, omdat water van nature geen suikers bevat.
De beste keuze als voeding voor waterkefirbacteriën is pure biologische rietsuiker zonder toevoegingen. Hoewel velen zich zorgen maken over suiker in hun dieet, hoef je je hierover bij waterkefir minder zorgen te maken. Tijdens het fermentatieproces consumeren de bacteriën namelijk het grootste deel van de toegevoegde suiker.
Hoe langer je de waterkefir laat fermenteren, hoe meer suiker de bacteriën verbruiken, wat resulteert in een zuurdere smaak.
Het vervangen van suiker door andere zoetstoffen kan nadelige effecten hebben en zal waarschijnlijk niet tot een succesvolle waterkefir leiden:
– Kokossuiker en ahornsiroop bevatten te veel mineralen, wat de groei van de waterkefirbacteriën en het fermentatieproces verstoort.
– Honing staat bekend om zijn antibacteriële eigenschappen, die de ontwikkeling van de kefirculturen kunnen remmen en het fermentatieproces kunnen belemmeren.
– Stevia bevat geen bruikbare suikers voor de waterkefirbacteriën, waardoor de fermentatie niet goed zal verlopen.