Rietsuiker melasse
Rietsuiker melasse is een voedingsbodem voor Effectieve micro-organismen, voor het maken van EM-Actief.
De Rietsuiker melasse zorgt ervoor dat de Micro-organismen zich kunnen vermenigvuldigen.
Rietsuiker melasse A+
Rietsuiker melasse A+ is de dikke stroop die bij rietsuikerbereiding overblijft. Het is de ideale voedingsbodem om de Effectieve Micro-organismen te activeren. Rietsuiker melasse wordt samen met EM-1 gebruikt om zelf EM-A (ook wel EM actief) aan te maken in een activator.
Gebruiksaanwijzing van Rietsuiker melasse
Meng 50ml EM-1 + 50ml A+ (oplossen in 950 ml lauwwarm water). Laat dit 1 week in een activator staan. Er kunnen wat gistvlokjes ontstaan, deze horen bij het fermentatieproces. EM-A hoort friszurig te ruiken. De pH moet rond 3,8 zijn. De zuurgraad is met lakmoespapier zelf makkelijk te meten.
Gebruik:
Te gebruiken om EM-actief te maken. Hiervoor meng je 50 ml. Rietsuikermelasse met 50 ml EM 1. Je vult aan met schoon water tot 1 liter vloeistof. Laat het mengsel een week staan bij 30 graden.
Activator:
Gebruik hiervoor bij voorkeur de EM-activator. In de activator kunnen de micro-organismen zich vermenigvuldigen en geactiveerd worden. Op het mengsel ontstaat een laagje vaste schimmels en bacteriën. Als het zoet ruikt, is het mengsel geslaagd en klaar voor gebruik. U heeft nu EM.
Hoe te gebruiken:
Verdun de EM 1 op 100 met schoon water en verdeel in de tuin, middels vergieten met een gieter (1 op 500 verdunnen) of rugspuit ( 1 op 100 verdunnen).
Effectieve micro-organismen:
Het middel is overal inzetbaar, als bodemverbeteraar, als algwerend middel en schoonmaakmiddel. Kortom, haast onbeperkte mogelijkheden. Gebruik EM nooit in combinatie met kunstmest of andere giffen. Maar liefst 80 bacteriestammen zijn nu geactiveerd.
Tip:
Rietsuiker melasse is ook te gebruiken als zoetstof of broodbeleg.
Inhoud:
Verkrijgbaar in flessen van 0,25 liter, 1 liter en in een can van 10 liter.
Rietsuikermelasse of melasse is een stroopachtig bijproduct wat overblijft na de productie van suiker uit suikerriet of suikerbieten.
Melasse afkomstig van suikerbieten bevat ongeveer 50% suiker, maar is door de aanwezigheid van sommige andere stoffen in onbewerkte toestand voor mensen ongenietbaar. Melasse wordt gebruikt als ingrediënt, bijvoorbeeld voor het maken van roggebrood en drop. Verder wordt het toegevoegd aan veevoer.
In de 16de eeuw:
In de loop van de zestiende eeuw ontdekte men dat men de melasse, nadat die weer met water was aangelengd, kon laten vergisten om vervolgens de alcohol eruit te distilleren. Aanvankelijk was dit destillaat van de melasse nogal onzuiver. Facundo Bacardi zorgde voor een betere destillatietechniek. Melasse van suikerriet werd daarmee het basisproduct van rum. Het wordt ook gebruikt voor de productie van sojasaus.
Fermenteren met Rietsuiker melasse:
Ook wordt melasse als grondstof veelvuldig gebruikt binnen de fermentatie-industrie. Voorbeelden zijn: (bakkers)gist, citroenzuur, lysine en bio-ethanol/bio-butanol. Vaak werkt men met regionaal geproduceerde melasse (in Europa is dit bietmelasse), Deze melasse is afkomstig van rietsuiker. Wereldwijd wordt zo’n 50 miljoen ton melasse geproduceerd.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.