Permacultuur in je Moestuin
Permacultuur in je Moestuin is een boek van Christopher Shein en Julie Thompson, vertaald door Lucas Brouns en Maranke Spoor.
Het eerste Permacultuur moestuinboek
Dit boek schrijft over het Nederlandse klimaat. Een praktisch tuinierboek voor beginnende groene vingers. Maar ook voor geoefende tuiniers. Stap voor stap naar een moestuin geënt op permacultuurdprincipes.
Permacultuur
Permacultuur in je moestuin behandelt veel soorten fruit, groentes en kruiden. Het boek wijst je de weg naar een veerkrachtige samenhang in je tuin. Hoe je slimme plantcombinaties van planten kunt maken. Planten die elkaar versterken. Ook hoe je nuttige insecten naar je tuin lokt en hoe je de bodem in een gezonde balans brengt.
Natuurlijke processen
Permacultuur is gebaseerd op de observatie van natuurlijke processen en hoe je met de natuur mee kunt werken. De de natuur voor jou kan laten werken. Het is een beproefde ecologische manier van tuinieren. Deze manier van werken, vindt steeds meer navolging. Biodiversiteit is daarbij een belangrijk uitgangspunt. Permacultuur is een uitstekende manier om slim en in ecologisch evenwicht te tuinieren.
Wat is permacultuur?
Als moestuinen wil je natuurlijk lekker veel en goed voedsel verbouwen tegen een realistische besteding van tijd en geld. Dat is precies wat je met permacultuur kunt doen. Want permacultuurtuiniers vermijden het steeds herhaalde zwoegen en spitten. Hetgebruik van kunstmest en verdelgingsmiddelen zijn verboden. IN plaats daarvan hanteer je technieken die de gezond maken en houden. Onkruid wordt tegengegaan. Tuinafval blijft in de kringloop als nieuwe voeding voor de bodem.
De 12 ontwerp principes van permacultuur
Deze worden in het boek stuk voor stuk beschreven, maar hier alvast een opsomming.
- Observeer en reageer
- Vang energie en sla haar op
- Zorg voor resultaat
- Accepteer feedback en doe aan zelfregulering
- Gebruik en waardeer geschenken van de natuur
- Afval is voedsel
- Ontwerp van patroon naar detail
- Multifunctionaliteit
- Kies kleine en langzame oplossingen
- Cultiveer diversiteit
- Houd rekening met het effect van randen en overgangen
- Reageer op veranderingen.
Het gaat niet vanzelf
Een permacultuur moestuin gaat niet vanzelf. Aandacht en luisteren zijn hierbij echt nodig. Het ene jaar zal het beter gaan dan het andere. Maar steeds is er een resultaat van de natuur. Geniet daarvan. Dit boek helpt je een eind op weg. Zelf doen komt daarmee vanzelf.
Tip
Afval is voedsel. Maak daarom van uw tuinresten Bokashi. Je laat eenvoudig met behulp van bacteriën de tuinresten fermenteren tot voedsel voor de bodem. Hiermee maak je de bodem gezond en geniet u van een gezonde opbrengst. Een Bokashi emmer of kliko zijn er in verschillende varianten.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.