Regenwormen
Regenwormen: dé natuurlijke oplossing voor uw grond
Wormen verbeteren de structuur van de grond, zorgen voor meer zuurstof en bevorderen een betere drainage. Ze zetten dood organisch materiaal om in vruchtbare grond. Door het graven van gangen en het meenemen van organisch materiaal, verbeteren regenwormen de bodemstructuur, verhogen ze het zuurstofgehalte en bevorderen ze de waterafvoer. Regenwormen geven uw tuingrond een flinke boost, ongeacht of de grond vast, nat of hard is. Het bodemleven verbetert snel met regenwormen. DeDuurzameTuin.nl heeft zorgvuldig samengestelde combinaties van de beste wormensoorten. Een eeuwenoude oplossing! Wormen voor bodemverbetering.
De wormen worden verzonden in een doos, waarin de wormen in een zak met substraat zitten. Hierdoor blijven ze gezond en levend.
3 verschillende mengsels Regenwormen
In de verpakking van 1 kilo zitten circa 800 wormen. 1 kilo wormen is voldoende voor 60 m2 tuin, meer wormen zorgen voor sneller resultaat. DeDuurzameTuin.nl heeft combinaties samengesteld van de beste wormsoorten voor alle grondsoorten in je tuin en voor jouw planten.
- De 75/25 Wormenmix bevat minder pendelaars en is meer geschikt voor gazons en heesters. 75% Strooisel en bodembewoners – 25% pendelaars.
- De 60/40 Wormenmix is van toepassing bij bodemverdichting en hovenierstoepassingen. 60% Strooisel en bodembewoners – 40% pendelaars.
- De 40/60 Pendelaarsmix is van toepassing bij problemen met ernstige bodemverdichting. 40% Strooisel en bodembewoners – 60% pendelaars.
U kunt bij DeDuurzametuin.nl ook een Compostwormen-mix bestellen.
Uitzetten van regenwormen
Regenwormen kunnen bijna het hele jaar door worden uitgezet. De bodemtemperatuur moet tussen de 8°C en 30°C zijn en de grond moet vochtig zijn, om ervoor te zorgen dat de regenwormen zich goed kunnen ingraven.
Hoe werken regenwormen?
Voor een vruchtbare en veerkrachtige bodem is een goed bodemleven noodzakelijk. Regenwormen vormen 60% van het bodemleven en zijn letterlijk en figuurlijk de gangmakers voor het ecosysteem in je tuin.
Ze graven gangen in de bodem, waardoor vaste grond los komt. Lucht, water en aarde worden hierdoor weer in balans gebracht. Dit zorgt voor een betere bodemstructuur, meer zuurstof en verbeterde drainage. Wormen zetten dood organisch materiaal om in vruchtbare grond en door het graven van gangen nemen ze organisch materiaal mee de grond in. Dit proces verbetert de bodemstructuur, verhoogt het zuurstofgehalte en bevordert de waterafvoer. Al na enkele weken is het resultaat zichtbaar en herstelt de oorspronkelijke kruimelige structuur van de bodem zich. Hierdoor krijgt de grond haar natuurlijke veerkracht terug. Een bodem met wormengangen, die tot een diepte van drie meter kunnen gaan, heeft een perfecte wateraan- en afvoer. Planten kunnen deze gangen gebruiken voor hun nieuwe wortels, wat resulteert in een sterk wortelgestel.
Voortplanting regenwormen in de grond
Ze vestigen zich in de “nieuwe” bodem en herstellen het natuurlijke evenwicht. De diertjes die worden uitgezet, zijn jong volwassen en vermeerderen zich door te paren en eitjes te leggen. Wormeneitjes kunnen wel 3 mm groot zijn. De eerste jonge wormen verschijnen 6 tot 8 weken na het uitzetten van de volwassen wormen. Overbevolking door wormen is niet mogelijk, omdat wormen op een natuurlijke manier sterven en jonge wormen hun plaats innemen, zoals dat in de biologische kringloop gebeurt.