Franky’s Flora Wormenmest
Deze Wormenmest zit vol levende organismen, zoals goede bacteriën en schimmels en verbetert uw bodem. Hierdoor komen voedingsstoffen beter beschikbaar voor planten, wat zorgt voor betere groei, bloei en oogst.
Zeer geschikt!
Deze wormenmest is uitermate geschikt voor gebruik in uw groentetuin, grasveld, siertuin, potplanten en overal waar de bodem verbeterd moet worden. Wormenmest verbetert uw bodem op een natuurlijke manier. Op deze manier kunt u relaxed genieten van uw tuin.
Hoe deze Franky’s Flora Wormenmest te gebruiken.
U kunt wormenmest het hele jaar door gebruiken. Ook kan wormenmest tegelijk met Guano, Meelwormenmest, Lavameel en zeeschelpenkalk worden gegeven. Ook is deze wormenmest geschikt als stekgrond. Wormenmest heeft een langzame afgifte en geeft geen verbranding.
Dosering
10-20 liter op 100 liter potgrond
1-5 liter op 1 m2 gazon (1 liter per stooibeurt of 5 liter voor grasreparatie)
1-10 liter op 1 m2 groentetuin.
1-5 liter per 1 m2 in combinatie met lavameel voor bestrijding Heermoes
Beschikbare verpakkingen
Wormenmest is verkrijgbaar in een verpakking van 1 liter (circa 0,5 kilo), 2,5 liter (circa 1,25 kilo), 5 liter (circa 2,5 kilo) en in een zak van 35 liter (circa 16 kilo) Het is ook verkrijgbaar in een bigbag van 1000 liter.
Wat is wormenmest?
Wormenmest, ook wel bekend als wormencompost of vermicompost, is organisch materiaal dat wordt geproduceerd door het proces van vermicompostering. Hierbij worden specifieke soorten compostwormen, zoals de rode Californische worm (Eisenia fetida), gebruikt om organisch afval af te breken en om te zetten in hoogwaardige meststof. Wormenmest is rijk aan voedingsstoffen en micro-organismen die gunstig zijn voor plantengroei.
Hier zijn enkele manieren waarop wormenmest kan worden gebruikt:
- Bodemverbeteraar: Vermicompost kan worden vermengd met tuingrond of potgrond om de bodemstructuur te verbeteren. Het verbetert de luchtigheid, waterretentie en drainage van de grond, wat de algehele gezondheid van planten bevordert.
- Meststof: Wormenmest is een uitstekende bron van voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor, kalium en micronutriënten. Het kan worden gebruikt als meststof voor zowel binnen- als buitenplanten. Het voedt de planten op een geleidelijke en evenwichtige manier, waardoor de kans op overbemesting wordt verminderd.
- Compostthee: Wormenmest kan worden gebruikt om compostthee te maken, een vloeibare meststof die wordt verkregen door wormenmest in water te laten weken. Deze thee bevat nuttige micro-organismen en voedingsstoffen en kan gesproeid worden op bladeren en wortels van planten.
- Zaai- en stekmedium: Vermicompost kan worden gemengd met andere substraten om een lichtgewicht en voedingsrijk medium te creëren voor het starten van zaden en het bewortelen van stekken.
- Mulch: Een dunne laag wormenmest kan dienen als mulch rond planten. Het helpt bij het vasthouden van vocht, onderdrukt onkruidgroei en voegt geleidelijk voedingsstoffen toe aan de bodem.
- Groentetuinen: Wormenmest is bijzonder gunstig voor groentetuinen, omdat het de gezondheid van de bodem verbetert en de opbrengst en kwaliteit van de gewassen kan verhogen.
Genoeg is genoeg!
Bij het gebruik van wormenmest is het belangrijk om het goed te mengen met de bodem of water en het niet te overdoseren, aangezien te veel voedingsstoffen schadelijk kunnen zijn voor planten. Wormenmest is een duurzame en milieuvriendelijke manier om organisch afval te verminderen en de vruchtbaarheid van de bodem te verbeteren.
Natuurlijke bodemverbeteraar
Wormenmest verbetert uw bodem op een natuurlijke manier. Op deze manier kunt u relaxed genieten van uw tuin.
- Ook Geschikt als stekgrond.
- Helpt ziektes van planten tegen te gaan.
- Milieuvriendelijke bodemverbetering.
- Voor planten, bloemen en grasvelden.
Wat is Wormencompost, wormenmest, wormenhumus, vermicompost?
Dat is allemaal hetzelfde product, namelijk Wormenpoep. Wormencompost is organisch materiaal dat volledig is verteerd door wormen. Hierdoor ontstaat een mooie fijne korrel die niet aan de handen blijft plakken. Goede verse wormenmest stinkt niet en ruikt naar bosgrond. De wormen in de kwekerij krijgen een mengsel van verschillende soorten veen, aangevuld met cellulose, wat een mooi woord is voor papier. Wanneer de wormen alles hebben opgegeten, worden de wormen uit de verse wormenmest gezeefd. Daarna wordt de verse wormenmest in luchtdoorlatende zakken gedaan. Wanneer je deze zakken uit de zon bewaart, blijft de wormenmest het langst goed.
Wormencompost is leven toevoegen aan uw bodem
Naast N.P.K., spoorelementen, enzymen, mineralen en een gunstige koolstof-/stikstofverhouding, voeg je met wormencompost ook tal van nuttige micro-organismen toe aan uw bodem. Gezamenlijk helpt dit je bodem gezond te houden en je planten vitaal te krijgen. Niets is vervelender dan een heel seizoen in de groentetuin bezig te zijn geweest en maar een matige oogst te hebben.
Gebruik nooit kunstmest!
Door herhaaldelijk toevoegen van kunstmest put de bodem uit en is steeds meer nodig voor hetzelfde resultaat. Het toevoegen van wormencompost brengt het bodemleven weer op gang en zorgt voor een duurzame groei, bloei en grond-klimaat. Planten krijgen daardoor minder last van ziekte.
25 procent toename van uw opbrengst
Uit een literatuurstudie en statistische techniek van de universiteit Wageningen waren de resultaten heel duidelijk: “Als er regenwormen aanwezig zijn, neemt de gewasopbrengst met gemiddeld 25 procent toe en de bovengrondse biomassa met 23 procent. Ook hebben de wormen geen invloed op het stikstofgehalte van de planten. Dat is een indicatie voor de kwaliteit van een gewas. Al met al kunnen we dus concluderen dat regenwormen een bijzonder positief effect hebben op de gewasproductie.”
bron:www.wur.nl
Wormencompost als Stek- en Zaaigrond
Wormencompost is zeer geschikt als zaai- en stekgrond, door de schimmel Mycorrhiza. Deze hecht zich aan de wortel en gaat een symbiose aan met de plant. De schimmel haalt mineralen uit de bodem en geeft deze aan planten of bomen, in ruil daarvoor krijgen ze suiker terug.
Wanneer je ook nog de mineralen in de grond optimaliseert met lavameel ,maak je optimaal gebruik van dit proces. Dit maakt wormencompost in combinatie met langzame voedingsafgifte ideale stek- of zaaigrond.
Met zaaien en stekken in 100 procent vermicompost heb ik zelf veel ervaring. Op bovenstaande foto zijn mijn peperplantjes te zien. Omdat ik door mijn wormenkwekerij over veel wormenmest beschik, zaai ik altijd alles in 100 procent wormenmest. Tot nu toe heb ik altijd goede resultaten.
Wormenmest geeft geen verbranding. Dus je kan nooit teveel geven. Bij mij thuis staan de planten binnen en buiten bijna allemaal in de 100 procent wormenmest. Dit gaat altijd goed.
Maar eerlijk is eerlijk: het toevoegen van goede potgrond zorgt samen voor een mooiere grondstructuur in de pot. Ik zou 10 to 20 % wormenmest toevoegen per pot. Dit kan je door elkaar mengen, maar ook op de toplaag leggen.
Dit jaar heb ik geëxperimenteerd met grondmengsels. De planten met een grondmengsel van potgrond en wormenmest deden het beter dan de planten die alleen in potgrond of alleen wormenmest stonden. En de planten met potgrond, lavameel en wormenmest deden het het allerbeste. Volgend jaar ga ik een nieuwe test doen en zal deze dan van het begin vastleggen en van foto’s voorzien.