Nestkast voor Spechten
Nestkast voor spechten. Deze nestkast is speciaal ontworpen voor spechten. Zo heeft deze nestkast een extra dikke komvormige bodem voor de eieren en een afgesloten vliegopening die spechten zelf uithakken. De beste plaats om de kast op te hangen, is een rustige, enigszins beschutte plek met een vrije aanvliegroute voor de vogels.
Nestkast grote bonte specht:
Deze nestkast is speciaal ontworpen voor spechten. Zo heeft deze nestkast een extra dikke bodem voor de eieren. In de winter bewijst de kast vaak goede diensten voor de vogels om te schuilen tegen het barre weer en doet de kast vaak dienst als schuil- en slaapplek.
Plek voor de nestkast:
- Plaatsing: ca. 2,5 meter boven de grond.
- Uit de wind en niet in direct zonlicht.
- Hout: Â dik FSC grenenhout voor een optimale isolatie.
De grote bonte specht:
De meest algemene specht van Nederland. Zowel mannetje als vrouwtje roffelen op takken met een korte snelle roffel om territorium en paarband te versterken. Grote bonte spechten hakken in bomen een nestholte uit met een rond gat. Ze hebben een voorkeur voor zachte houtsoorten, zoals berken. Spechten kunnen op die manier hakken, doordat de hersenen in een soort schokdempers zijn ingebed. In de nestholte worden de eieren gewoon op het hout gelegd.
Hoe herken je de bonte specht?
Zwart-witte vogel met een rode ‘broek’. In de vlucht vallen de grote witte schoudervlekken op. Het mannetje heeft een rode vlek op het achterhoofd. Deze ontbreekt bij het vrouwtje. Jonge spechten hebben een rood petje en worden daarom soms aangezien voor een middelste bonte specht. Maar het rood van de middelste is een tint lichter en de middelste bonte specht heeft een meer wit ‘gezicht’. Zo ontbreekt er een zwarte rand langs de kruin. De grote bonte specht heeft de voor spechten kenmerkende golvende vlucht. Hun roffel en hun roep (‘tsjik’) is vaak te horen in oudere bossen, parken en tuinen.
BROEDEN
Broedt vanaf begin april. Heeft één legsel met meestal 5-7 eieren. Gebruikt jaarlijks een nieuwe nestplek, door zowel man als vrouw uitgehakt in zachte houtsoort. De eieren worden op het hout in de nestholte gelegd. Ze zijn crèmewit van kleur. Broedduur: 10-12 dagen. De jongen zitten 20-23 dagen in het nest. Zowel man als vrouw broedt de eieren uit. Als de jongen zijn uitgevlogen, worden ze verdeeld onder de ouders en nog zo’n 10 dagen verzorgd.
Let op!
Deze nestkast wordt in Nederland handmatig gemaakt. In de praktijk kunnen er kleurverschillen zijn. Wel, of niet helemaal geverfd. DeDuurzameTuin.nl heeft daar geen invloed op.
Tip:
U kunt natuurlijk ook direct een andere nestkast mee bestellen, zoals bijvoorbeeld een nestkast voor een winterkoninkje.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.